Od Avgusta, 25. 2020 aplikanti koji udju u proces azila nazalost morace da sacekaju na prvu radnu dozvolu cak 365 dana umesto prvobitnih (151 dan dole pomenutih u tekstu). Takodje ce se placati 85$ taksa za biometriju za radnu. (znaci iznova uzimanje otisaka imigracije, da bi se sprecila zloupotreba obnavljanja radne za aplikante koji su odeselili se van Amerike a zadrzali radnu, i hteli bi da zloupotrebe produzenje iste. Ovako nece moci jel ce se radna davati samo onima koji su u zemlji).

Da pojasnim, sad postoje dve vrste biometrije da ih ne mesate, biometrija Azila (I-589) i biometrija radne (I-765) nisu iste biometrije i moraju se odvojeno dati. PAZNJA onima koji nisu nikad dali biometriju azila zbog Corone, u daljem tekstu stoji Izjava(Statement)kojom molimo imigraciju da izdaju radnu (EAD) mimo toga. Ali da znate jos nesto ukoliko nedobijete otiske, a prosla je Corona bilo bi dobro da svako od vas napise pismo Asylum Offisu ili USCIS-u u vasem gradu: ‘ Dear USCIS, please resend me the biometrics NTA letter, as due Covid pandemic I never received one. Sincerely applicant IME PREZIME, potpis datum’. I kopirate vas Alien Broj (prvi papir sto je stigao) uz ovo pismo. Znaci ovo je mimo radne dozvole i nesaljete uz radnu nego posebnom kovertom ko nema otiske date za Azil jel ih morate dati kad-tad. Postoji opcija na google: case status( da uradite ‘submit a case inquiry’, pa izaberete “Did not recived notice by mail” pa opunite obrazac gde za form ce te staviti “i589” sa subform ostaje prazno, na pitanje Notice Type, what notice was not received izaberete ‘appointment’  a u kvadrant Provide Last action of your case napisete : I never received biometrics NTA for I589. Ja preporucujem ljudima inace pisanu formu, ali eto postoji i ova opcija pa mozete probati. Neki se odluce i za obe pa popune i elektronski i pisano posalju dodatno. Otisci su vazni jako, i ako van nisu pozvali zbog Covida ili neceg morate pisati da vam uzmu otiske.

Radna dozvola se pre podnosila 151 dan od pocetka procesa (ako ste tek usli u proces) i besplatna je bila (sada se placa 85$ biometrija) ili 120 dana(4 meseca po novom) pre isteka radne(ako obnavljate), slanjem istog zahteva kao za prvu radnu sem razlike sto drzava naplacuje za drugu radnu 495,00$ sada (uvecano za novih 85 dol za biometriju). Radna i dalje je na 2 godine.

Sada po novom ima malo vise posla pripreme nego pre. Znaci idite uplatite ‘Money order‘ na 85 dolara iznos (za one koji prvi put to rade, money order je kao cek, znaci papir koji se dobije (hartija od vrednosti) pri uplati iznosa u western unionu, ili cak imate u americkoj posti USPS money order, ili nekim drugim mestima, bankama, itd. – Svejedno je koji uplatite money order, dole na dnu ove stranice imate foto money ordera za primer. A sada cemo objaniti polja koja mogu da budu na money orderu:

ako ima polje FROM: Ime Prezime vase, polje koje uvek ima PAY TO: Department of Homeland Security, ako ima polje PURCHASER ADDRESS: Ide vasa adresa, ako ima polje ispod Pay To za adresu od Homelanda – polje ADDRESS: N/A, u rubriku MEMO: I765 biometrics (ako saljete prvu radnu i platili ste 85$) ili MEMO: I765 (ako saljete za obnovu i platili ste 495$), ako negde stoji PURSCASER SIGNATURE, ili samo SIGNATURE: Potpis vas (PAZNJA samo na licu ceka nikako nazad se ne potpisuje money order)

Kad uplatite 85 dol, ili 495 dol (ko obnavlja sada radnu) – novina je isto trazi se dokaz legalnog ulaska a najpriznaniji obrazac za to je I94. I94 je elektoronski broj koji preuzmete sa websaita google: I94 form (pa izaberete ‘official websait’ pronadjete taster ‘get most recent I94’, unesete podatke koje van traze iz vaseg pasos i onda kad izadje broj screenshot uradite i odstampajte isti)

Dalje, popunjava se obrazac I-765 stampate ga sa googla kucajuci : I-765 form Uscis (Paznja proverite dal ste usli u drzavni official USCIS site, jel google daje prvenstvo oglasima pa moze vam se desiti da se nadjete na site koji trazi placanje od vas – formular je besplatan i ne placa se nista. Ako vam traze placanje izadjite i izaberite drugi site jel ste greskom usli gde netreba)

 • Molba: Popunite I-765 hemijskom ne online, lakse je za kontrolu meni i skracujete dosta vremena. Prvo ga istampajte pa popunite sve redom – imate uputstva ispod u ovom tekstu. Onda uslikajte dokument i posaljite mi u poruci na moj telefon, ne na viber. Tako mogu brzo da pregledam i potvrdim vam dal je dobro.

Uz njega ide jos kopija prve strane pasosa, kopije dokaza da ste u procesu(‘I-797c notice of action – poziv za otiske’ i ‘mali svetlo plavi papir ili obican beli zavisi sta ste dobili'( uglavnom prvi sto vam je stigao). Idu 2 fotografije 2 x 2 incha passport size (slikate se u CVSu, FEDEXu iii Walgreens ili negde drugde), dalje kopija ovog I94 sto sam objasnio gore u tekstu i money order na 85 dol (ili 495 dol za obnovu), i kopija stare radne(ko obnavlja radnu).

PAZNJA ako nemate otiske napisite izjavu i stavite posle formulara:

STAMENT
Dear USCIS,

I never received biometric appointment notice for I589 due to covid pandemic, please consider processing my EAD request without biometrics taken. I included $85.oo fee for I765 biometrics with this request. Sincerely applicant: IME PREZIME, datum Potpis

Ukoliko saljete za radnu(prvu radnu) posle 151 dana, trebalo bi da napisete i COVER LETTER, gde ce te napisati da ste usli u azil pre promena 25th August 2020.

Primer COVER LETTERA ide ovako:

DEAR USCIS,

My asylum application is postmarked before asylum final rule change, before 25th August 2020, therefore I am sending I765 form after only 151 days of EAD clock. Please find attached new form with $85 biometrics fee below.  Sincerely applicant, IME PREZIME datum Potpis

Sve kopije i formular I-765 stavite u jednom primerku  u jednu koveru, a fotografije 2 zakacite spajalicom i money order gore da se vide na I765 formu (gornji desni ugao recimo spajalicom). Redosled je sledeci prvo ide Cover Letter, pa form svih 7 stranica, pa otisci prstiju kopija ili ako nemate Statement gore napisan zasto nemate jel zbog covida niko skoro nije dobio poziv, zatim kopija Alien broja (prvi papir sto je stigao od imigracije da ste usli u proces), pa kopija prve strane pasosa, i na kraju sad po novom kopija I94 elektronskog broja sto ste preuzeli sa googla pa izstampali (pise gore uputsva za preuzimanje), ko radnu obnavlja stavlja i kopiju stare radne – i onda to sve saljete na sledecu adresu:

 • (adresu pocinjete od 3 reda (Znaci na kovertu se nepise USCIS Dallas Lockbox, for US postal Service(USPS) – vec samo ono ipod naredna 4 reda – znaci USCIS prvi red, pa Attn:I-765 drugi red, pa PO BOX…)
 • NOV FORM OF 25 AVGUSTA 2020 – Nosi male izmene, ostao je na 7 strana ali su strana 3 i 4 malo izmenjene. Dole su nova uputsva:
 • Saljite iz USPS americke poste ( ne ups i ne fedex) u Priority Mail Kovertu (kartonska belo-crvena) delivery 2 business days. Cena 6.40 $
 • Paznja nov formular od Avgusta 2020 je ostao na 7 strana, ali ako ga sami popunjavate bez pomoci prevodioca ili neko da za vas popunjava – onda se stampaju svih 7 strana a popunjavate samo prve cetiri stranice i potpis vas na strani 5, znaci strane 6,7 ostaju prazne.
 • Pupunjavanje I765:
 • PRVA strana:
 • Part1 reason for applying otkacite ‘x’:
 • 1a – ako prvi put saljete za radnu, 1b – ako ste je izgubili, 1c – ako je obnova radne
 • Part2 Information about you: Unesete prezime u prvo polje, ime u polje ispod a polje 1c middle name: n/a
 • Ako niste imali neka druga imena preskacete ostalo sve na prvoj strani. Devojke koje su se udale pa imaju novo prezime ovo je rubrika sa njih gde popunjavaju kako je bilo devojacko prezime recimo.. Znaci ostali ostavite prazno ako niste imali drugo neko ime.
 • DRUGA strana:
 • Part2 Vasa adresa:
 • 5a ‘In care of name’ u prevodu znaci sta stoji na postanskom sanducetu ako vi primate ponovite tu vase ime i prezime
 • 5b – 5e ide vasa adresa
 • 6 pitanje znaci dal ovde primate postu i zivite u isto vreme – Ako je odgovor ‘da’ preskacete od 7a – 7e
 • 8 pitanje je vas Alien broj , nalazi se na malom plavom papiru ili na otiscima u uglu gore A#206..(ili 208,209…)
 • 9 pitanje online account ako nemate ostavite prazno.
 • Dalje popunite do kraja strane sta traze od vas.
 • 14 pitanje VAZNO: stavite ‘No” ako imate vec socijalni pa ga pod ’13 pitanje’ upisite koji je. Ako nemate jos – samo odgovorite “Yes”
 • JAKO VAZNO : ako imate socijalni i odgovorite sa “No” i idite pravac na 18a pitanje (znaci od 15-17b preskacete sva polja)
 • 14 (ako nemate socijalni) : Ako nemate socijalni u Americi i odgovorite sa “Yes” 15 pitanje vas pita Dal se slazete da ovlastite sluzbu da koristi vase podatke za izdavanje socijalnog broja. Ako se slazete odgovorite sa “yes”
 • 16(ako nemate socijalni): pod ‘ a ‘ Prezime oca,  pod 16b: vaseg oca ime
 • 17a(isto za one samo sto nemaju socijalni): Prezime Majke (sadasnje pa u zagradi(devojacko) ) – pod 17b: ime majke
 • 18a traze drzavu odakle imate drzavljanstvo
 • 18b ako imate jos neko drzavljanstvo sem vase drzave prve
 • TRECA strana:
 • Gde ste rodjeni, 19b i 19c za nasu zemlju (Srbija, Crna Gora, I BiH) napisite isto, znaci sta ste stavili u 19c stavite i 19b
 • 21a do 22 popunite vase podatke iz pasosa, 21c se trazi ‘Travel document’ to polje ostavite prazno jel Srbija, Bosna i Crna Gora imaju pasos a ne travel dokument
 • 20 Kad ste rodjeni ( obavezno datum mesec/dan/godina)
 • 23: Grad gde ste zadnji put sleteli kod ulaska(ako je chicago pisete “Chicago, IL” a ne ime aerodroma “dulles” znaci grad samo Chicago,IL)
 • 24: ako ste kao student dosli pisite “J1” ako na turisticku pisite “b2”, znaci koja je viza – ljudi sa H2b pisu “H2b”…
 • 25: asylum applicant (ako ste dobili zelenu onda vise niste ‘applicant’ nego samo “asylee”)
 • 27:  ( C)   ( 8 )  (    )      – (napomenta ovo je za ljude u procesu azila koji nisu osvojili azil i dobili zelenu vec)
 • 28, 29 ostaje prazno za ljude koji su u azilupitanje se ostavlja prazno jel se odnosi na slucajeve koji nisu u azilu
 • 30 je pitanje dal ste nekad osudjivani ili hapseni pa odgovorite jel jeste ili niste.
 • 30b odgovrite dal ste usli legalno u USA (morate staviti kopiran I94 kao dokaz ili ako nemate pecat iz pasosa vaseg da vide legalan ulazak – ovo je novina prva)
 • ako ste legalno usli – onda preskacete 30c pa sve do sledece strane 31b
 • CETVRTA strana:
 • Part 3
 • 1a pitanje stavite ‘x’ ako znate engleski i sami ste popunili ovo
 • pitanje 3-5 vasi podaci (dnevni telefon, telefon mobilni i email vas)
 • 7a obavezno potpisite i stavite datum 7b (365 dan minimum od prijema azil aplikacije kod njih)
 • Part 4 se ostavlja prazno ako ste sami popunili zahtev za radnu
 • PETA strana:
 • sad se na ovoj strani potpisuje i stavlja datum (7a i 7b)
 • Ostale naredne strane se ne popunjavaju strana 5 ostatak posle potpisa vaseg, zatim 6 i sedma strana (znaci ostavite sve prazno ) ako ste sami popunili ovaj zahtev za radnu.
 • KAD ZAVRSITE SLIKAJTE MI SAMO DA PROVERIM OD 1-5 STRANE. Nemojte mi slikati strane 6, 7 – zablokira mi telefon od puno slika kad primim. Znaci samo ovde 5 slika slikajte i posaljite da proverim (nemojte mi slikati pasos, Cover letter, niti Statement (ako ste ih prepisali gore sa mog saita dobru su napusani, niti da saljete kako ste slozili i ostalo proveravam samo popunjenost formulara i to samo prvih 5 strana.) – Hvala na razumevanju.
 • Po novom, bilo bi dobro da u koloru kopirate prvu stranu pasosa i dokaz da ste u azilu. Desava se da kazu da fali recimo ID foto a ustvari su klijenti slali lose kopije pa nisu mogli da vide i trazilu su zato novi. Na koloru se sve vidi bolje.
 • Ako ste imali intervju, ko je skoro usao u proces. Pazite da sami racunate 151 dan od dana ulaska u proces (stranke pre 25 avgusta 2020, ostale stranke 365 dana nazalost), jel ako ste prebaceni na sud i dobili papir “referall notice” na njemu pise dan kad mozete da trazite radnu. Desava se da je taj dan greskom dan dva ranije. I nikada nemojte bas taj dan da saljete. Najsigurnija metoda je od dana ulaska u proces 151 dan, pa cak pustite i dva dana duze – jel ako vam odbiju radnu opet cete slati i cekati 6 nedelja zbog dan dva ranijeg (preranog) slanja. Dosta odbijaju ima zbog ovoga trenutno i pazite molim vas.
 • Za obnovu radne ( znaci druga radna dozvola i svaka sledece se placa u iznosu 495,oo dol i kopirajte staru radnu i stavite i kopiju uz aplikaciju) tako sto platite money order a na njemu pisete sledece:
 • Primalac(1) : Department Of Homeland Security,
 • purchaser address(2): Ide vasa adresa,
 • acc.#(polje iznad broja 3) : I-765,
 • signature(3): vas potpis obavezno. (ako nema polja signature onda ne potpisujete u tom slucaju)
 • Nikako nemojte da potpisete money order nazad nego samo napred na ceonoj strani money order-a(polje 3) Najbolje je uzeti western union money order jel neki money order-i se razlikuju i nemaju sve predvidjene gore navedene rubrike(adresa,acc.info,signature..) pa vam moze biti teze da ga popunite.
 • western-union-money-order